13.4 C
Jurbarkas
2024 / 09 / 29

„Iki“ obuolių rūšių gidas: kokius rinktis ieškant rūgštesnių prie velykinės žąsies, o kurie bus saldutėliai ir nekainuos brangiai

Ar jau skaitėte?

Obuoliai – vieni populiariausių vaisių ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Regis, pigus ir kasdienis produktas visiems gerai žinomas nuo pat vaikystės, tačiau jų rūšių gausa parduotuvėse gali priversti stabtelti – kurie labiausiai tiks pyragui, o kuriuos skaniausia bus triaukšti vienus? Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad lietuviai mėgsta išbandyti įvairias veisles, bet turi ir aiškius favoritus.

- Reklama -

„Ar žiema, ar vasara – obuoliai nesitraukia iš populiariausių vaisių trejetuko. Tai vaisiai, kurių šviežių gausu ištisus metus, o kasdienybę paįvairinti galima tiesiog vis kitomis rūšimis. Pardavimų statistika rodo, kad lietuviai mėgsta mūsų šalyje užaugintus „IKI ūkis“ obuolius, taip pat „Jonaprince“, „Idared“ veisles. Tikrai pasiteisina parduotuvėse siūloma rūšių įvairovė – pirkėjai noriai išbando ir naujas veisles, kurios populiarios visame pasaulyje. Pavyzdžiui, legendinius žaliuosius „Granny Smith“ ar ryškiai raudonus „Red Delicious“, – sako G. Kitovė.

Ar reikia obuolius dėti į šaldytuvą?

Obuoliai.

Iš parduotuvės parsinešti obuoliai paprastai ilgai neužsiguli – suvalgomi kaip užkandis, atsiduria pyraguose, kompotuose, nugula prie paukštienos patiekalų ar į obuolienę. Visgi, jeigu vaisių įsigijote daugiau ir jų visų neketinate sunaudoti artimiausiu metu, verta atsiminti, kur jiems tinkamiausia vieta. Tai – ne vaisinė ant spintelės, sako „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

„Dubuo su blizgančiais obuoliais ne tik papuošia kambarį, bet ir bus geras priminimas šiuo vaisiumi vis paužkandžiauti. Jeigu planuojate juos suvartoti per kelias dienas – galima juos palikti ir kambario temperatūroje, obuoliai nėra greitai sugendantis vaisius. Tiesiog pasistenkite, kad jų neapšviestų tiesioginiai saulės spinduliai, laikykite toliau nuo šilumos šaltinių ir apžiūrėkite, kad ant jų nebūtų pažeidimų, sumušimų. Tuomet jie išsilaikys 1–2 savaites“, – sako J. Sabaitienė.

Norint pratęsti obuolių šviežumą, juos verta įdėti į šaldytuvą. Ten jie ilgiau išlaikys savo traškumą ir kitas taip vertinamas savybes. Geriausia juos dėti į vaisių ir daržovių stalčių, kurį turi dauguma šaldytuvų. Šioje vietoje puikios būklės jie išsilaikyti gali ir iki kelių mėnesių.

„Tiek laikydami šaldytuve, tiek kitur, atskirkite obuolius nuo kitų vaisių ir daržovių. Dėl obuoliuose esančių etileno dujų kitos šviežios gėrybės greičiau sunoks, tačiau gali ir greičiau sugesti. Be to, nepamirškite, kad obuoliai godžiai sugeria aplink juos esančius aromatus, todėl nelaikykite jų šalia, pavyzdžiui, svogūnų. Dėl to verta kiekvieną obuolį ir suvynioti į laikraštį ar kepimo popierių. Taip jie išsilaikys ilgiau, neprisigers kvapų“, – pataria vaisių žinovė.

- Reklama -

Turint daug obuolių atsargų ir norint jomis mėgautis dar ilgiau, idealiausia vieta šiems vaisiams – rūsys. Obuolius rekomenduojama laikyti medinėse dėžėse, išklotose laikraščiu, jie neturėtų būti uždengti. Patalpoje pravartu palikti pravirą langą, kad į rūsį patektų šiek tiek šviežio oro.

Kuriuos obuolius rinktis ieškant saldžių, o ką – norint saldžiarūgščių?

Obuoliai dažnam siejasi su saldžiais kepiniais, desertais, uogienėmis, tačiau šie vaisiai idealiai dera ir pikantiškuose patiekaluose. Tiesa, atsižvelgiant į norimą rezultatą, verta rinktis ir skirtingas jų rūšis. Kokias, pataria „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

Saldūs obuoliai, pavyzdžiui, „Royal Gala“ ir „Golden Delicious“, puikiai tinka užkandžiauti, nes yra natūraliai saldūs ir sultingi, kvapnūs, o jų tekstūra suteikia malonų traškumą. Juos, žinoma, labiausiai mėgsta vaikai. Juos skanu derinti su sūriais, pavyzdžiui, čederiu ar gouda, ir sukurti saldžiai pikantišką derinį. Jie labai tinkami naudoti ir kokteiliuose, sultyse, nes tuomet nereikės daug papildomo saldumo.

Vidutinio saldumo obuoliai, tokie kaip „Evelina“ ir „Red Delicious“, yra universalūs ir yra skanūs valgyti vieni, norint gaivaus saldumo. Taip pat labai dera salotose, kur sukuria skonio receptoriams labai malonų kontrastą. Be galo skanus derinys yra obuoliai ir graikiniai ar pekano riešutai su džiovintomis spanguolėmis. Tokie obuoliai tiks ir obuolienei su cinamonu ir muskato riešutu gaminti ar karamelizuoti“, – pasakoja G. Urbonavičiūtė.

Tuo tarpu saldžiarūgščiai obuoliai, pavyzdžiui, „Pink Lady“ ir „Granny Smith“, puikiai tinka pyragams, pyragėliams ir galetėms kepti. Jų rūgštumas subalansuoja cukraus ir kitų ingredientų saldumą, todėl skonis būna išbaigtas, išraiškingas. Jų skonis taip pat labai gardžiai atsiskleidžia pikantiškuose patiekaluose, pavyzdžiui, sūrių lėkštėse, čatniuose ar prie kiaulienos, velykinės paukštienos patiekalų.

G. Urbonavičiūtė siūlo pavasarėjant išbandyti legendines Valdorfo salotas su vištiena. Obuoliai čia derinami su riešutais, salieru, žalumynais, vynuogėmis. Jas paruošti labai lengva ir nebrangu, o rezultatas būna sotus ir šventiškas.

Vištienos Valdorfo salotos su obuoliais ir vynuogėmis

Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 30 min.
Reikės: 1 vidutinio saldumo arba saldžiarūgščio obuolio, 300 g mėgstamų salotų, 150 g besėklių vynuogių, 100 g salierų stiebų, 100 g graikinių riešutų, 250 g vištienos krūtinėlės. Padažui: 1/3 puodelio majonezo, ½ puodelio jogurto, 1 šaukšto citrinos sulčių, druskos, juodųjų pipirų.

Gaminame:

  1. Vištienos krūtinėlę iškepkite arba išvirkite, atvėsinkite ir supjaustykite kąsnio dydžio kubeliais.
  2. Salotas nuplaukite, nusausinkite ir suplėšykite. Obuolį supjaustykite mažais kubeliais (žievelę palikite, lupti nereikia). Vynuoges perpjaukite pusiau, salierus susmulkinkite riekelėmis, riešutus sukapokite.
  3. Paruoškite padažą – sumaišykite majonezą, jogurtą, citrinos sultis, druską ir pipirus.
  4. Į dubenį dėkite obuolį, vynuoges, salierą, graikinius riešutus, salotas ir vištieną, apliekite padažu ir gerai išmaišykite, kad padažas pasidengtų. Gražu patiekti negilioje salotinėje.

Gintarė Kitovė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Horoskopai rugpjūčio 19 dienai

AVINASJūsų geriausias draugas žino, kad jūs galite jam padėti ir nepaliksite jo bėdoje. Dėl kažkokių keistų priežasčių šiandien jusite dalykus, kurių paprastai nematote. „Alaus pilvas“...

A. Fedotova. Maisto sudėties ženklinimas – kokie reikalavimai taikomi?

Maisto produktų sudėties ženklinimas – svarbus ne tik dėl to, kad vartotojai žinotų, kokios žaliavos buvo naudojamos gamyboje, bet ir dėl to, kad vartotojas...

Vertingieji pieno produktai – kaip juos skaniai ir sveikai patiekti vaikams?

Sveika ir subalansuota vaikų mityba – daugelio tėvelių prioritetų sąrašo viršuje. Dietologai sako, kad vieni svarbiausių vaiko racione yra pieno produktai, kuriuos mažieji turėtų...

Moteriai, melagingai pareigūnams įskundusiai savo sutuoktinį, – solidi teismo bauda

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų nuosprendžiu N. A. nuteista už tai, kad pareigūnui, turinčiam teisę pradėti baudžiamąjį persekiojimą, melagingai įskundė nekaltą asmenį kaip...

Ekspertai pataria: kodėl vietos maisto produktus svarbu įtraukti į kasdienę mitybą

„Gero ūkininko“ čempionato rengėjai sako, jog daug prarandame, nesusiradę mėgstamų ūkininkų šviežių daržovių ar mėsos produktų tiekimui. Prarandame pojūtį apie vietos maisto produktų skonį, įvairovę, sezoniškumą, nuo to nukenčia mūsų santykis su gamta, kultūra...

Sulaikytas vyras įtariamai disponavęs dideliu kiekiu narkotinių medžiagų

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos (KPONTV) pareigūnai su įkalčiais sulaikė asmenį, kuris įtariama neteisėtai disponavo dideliu narkotinių (psichotropinių) medžiagų kiekiu. Ikiteisminis tyrimas pradėtas, gavus informacijos apie 52 m. Klaipėdos...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS