16.5 C
Jurbarkas
2024 / 03 / 28

Sultys – ne tik iš vaisių: įvardijo, kodėl į savo racioną reikėtų įtraukti raugintų daržovių sulčių

Ar jau skaitėte?

Termometrams mušant karščio rekordus, ieškome būdų, kaip atsigaivinti ir aprūpinti organizmą skysčiais: mėgaujamės vandeniu, gaiviais vaisvandeniais ar vaisių sultimis. Tačiau atsigaivinti galima ne tik įvairiomis vaisių, bet ir daržovių sultimis. Be to, jos ne tik praturtins skonių įvairove, bet ir yra ypač naudingos organizmui. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad karštomis dienomis išauga susidomėjimas šviežiai ruoštomis ir paraugintomis daržovių sultimis.

- Reklama -

Sudoku Online: Žaisti sudoku internete


„Šiltuoju sezonu pirkėjai renkasi daugiau šviežio, lengvo maisto. Pastebime, kad į kasdienį krepšelį patenka sveikatai palankesni produktai: vaisiai, daržovės, natūralios sultys. Metams bėgant, ir sulčių asortimentas parduotuvėse gerokai prasiplėtė: lentynose galima rasti ir raugintų kopūstų, burokėlių, pomidorų sulčių, taip pat ir įvairiausių natūralių sulčių kokteilių. Pavyzdžiui, aštrių pomidorų sulčių ar pagamintų iš įvairiausių daržovių“, – sako V. Budrienė.

Anot jos, rinkdamiesi sultis, pastaruoju metu, žmonės dėmesį atkreipia ir į jų sudėtį. O natūraliai raugintos daržovių sultys – ne tik pikantiškesnis, sotesnis, bet ir sveikesnis pasirinkimas.

Gausios vitaminais ir antioksidantais

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pasakoja, kad raugti įvairius produktus žmonės pradėjo prieš tūkstančius metų – jau tuomet buvo pastebėta šių produktų nauda sveikatai. Raugintų daržovių sultys gaminamos iš natūraliai fermentuotų produktų. Dėl fermentacijos proceso raugintose sultyse yra daug natūralios pieno rūgšties, kuri slopina nepageidaujamų žarnyno bakterijų augimą ir skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi. Todėl šis produktas yra labai palankus virškinimui, be to, jose yra labai daug organizmui naudingų probiotikų.

Raugintų daržovių sultyse yra gausu organizmui taip reikalingo vitamino C bei antioksidantų. Pavyzdžiui, viename puodelyje raugintų kopūstų sulčių yra net 34,7 miligramo vitamino C. Be to, raugintų daržovių sultys gausios ir geležies. Šis elementas yra labai svarbus norint organizmą aprūpinti deguonimi: jeigu organizme nepakanka geležies, ląstelės gauna nepakankamą deguonies kiekį, todėl atsiranda nuovargis ir susilpnėja imuninė sistema. Į racioną įtraukus raugintų sulčių rečiau puola peršalimo ligos, mažiau genda dantys, gražėja oda.

Mėgstamiausios – raugintų kopūstų, burokėlių ir įvairių daržovių sultys

Lietuvoje raugintas sultis gaminančios įmonės „AM Viltėja“ direktorius Kazimieras Norkus, prekybos tinklui „Iki“ tiekiantis raugintas sultis, sako, kad tokio tipo sultys – tai rauginto produkto sunka, kurioje koncentruota visa, kas yra geriausia. Pasak jo, sulčių gamybos proceso pagrindas – natūrali daržovių fermentacija ir šaltas spaudimas, o vienintelis sulčių gamyboje naudojamas papildomas ingredientas – druska.

- Reklama -

Sudoku Online: Žaisti sudoku internete


„Sultims gaminti naudojame tik natūralioje dirvoje užaugintas daržoves. Nededame jokių sintetinių priedų, kvapiųjų medžiagų ar konservantų. Žinoma, raugintų daržovių sultys yra pasterizuotos, nes tai būtina priemonė fermentacijos procesui sustabdyti. Kadangi sultis gaminame mažomis partijomis, išlaikome maksimaliai natūralią daržovių sulčių sudėtį, nors jų spalva ar skonis gali šiek tiek skirtis“, – pasakoja K. Norkus.

Anot jo, vis daugiau žmonių atranda raugintas sultis ir šis produktas jau turi ir ištikimų pirkėjų ratą: tarp jų labiausiai mėgstamos natūralių raugintų burokėlių, kopūstų ir įvairių daržovių sultys.

Įmonės direktorius pabrėžia ir raugintų sulčių naudą sveikatai. Raugintų burokėlių sultis yra itin pamėgę sportininkai: jos padeda greičiau atgauti jėgas ir net pasiekti geresnių rezultatų. Raugintų kopūstų sultys ne tik mažina cholesterolį, padeda lieknėti, bet ir puikiai išvalo organizmą.

„Raugintų kopūstų sultys, be kita ko, naudojamos kaip sveikatinamoji priemonė garinėse pirtyse, kosmetologijoje – veido, rankų ir plaukų priežiūrai. Kadangi jose daug vitaminų, mineralų ir aminorūgščių, jos itin rekomenduojamos veganams, nes gali jų organizmus papildyti medžiagomis, kurių trūksta nevartojant gyvūninių produktų – mėsos, pieno, žuvies. Raugintų kopūstų sultys net vadinamos švelniai vyro organizmą veikiančiu afrodiziaku“, – teigia K. Norkus.

Be to, raugintų burokėlių sultys labai naudingos nėščiosioms, taip pat mažina pūlinių tikimybę ir kraujospūdį, nuovargį, gerina protinę veiklą. Rekomenduojamos po operacijų, prieš chemoterapiją ir po jos. Raugintų morkų sultys ypač patartinos sergant mažakraujyste, širdies ligomis, bronchitu, susižeidus ir po operacijų.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Naujai pasiskiepiję senoliai galės gauti vienkartinę išmoką

Seimas pritarė siūlymui naujai pasiskiepijusiems 75 metų ir vyresniems asmenims skirti po vieną 100 eurų išmoką. Vienkartinės išmokos pasiskiepijus vakcina nuo COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos)...

Produktus be glitimo ir laktozės renkasi vis daugiau žmonių: ką svarbu žinoti?

Glitimo ar laktozės netoleravimas – sveikatos sutrikimas, dėl kurio kasdienį mitybos racioną tenka gerokai pasiaurinti. Tiesa, šiandien tokį maitinimąsi renkasi ne tik tie, kuriuos...

„Novaturas“ pristato naujas kryptis: žiemos atostogoms skraidins į Jordaniją, Vietnamą ir Austriją

Didžiausias kelionių organizatorius Baltijos šalyse „Novaturas“ pristato pilną 2023–2024 m. žiemos atostogų programą ir naujas kryptis iš Lietuvos – Jordaniją, Vietnamą bei tautiečių mėgstamą...

5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje, ir tikrai nustebinsiančio nebrangaus pupelių deserto receptas

Subalansuota mityba svarbi kiekvienam, tačiau senstant poreikiai keičiasi. Su amžiumi reikia mažiau energijos, bet tiek pat maistinių medžiagų, kaip ir jaunystėje. Kaip pasirūpinti, kad...

Įsigykite pigiau riešutų ir džiovintų vaisių „Rimi“ bei gardinkite jais patiekalus: ypač tiks Velykų...

Riešutai – mitybą įvairiais metų laikais praturtinantis maisto produktas, savo didžiuliu naudingųjų medžiagų kiekiu prisidedantis prie geresnės savijautos. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jų sudėtyje esančios maistinės medžiagos prisideda prie širdies ir kraujagyslių...

„Iki“ atsinaujina ir bus dar arčiau: pristato naują šūkį, reklamos kampaniją ir vizualinį identitetą

Prekybos tinklas „Iki“ šį pavasarį pasitiks kaip reikiant atsinaujinęs – nuo šios savaitės keičiasi jo vizualinis identitetas, startuoja šviežumui skirta kampanija, tinklas taip pat pristato ir naują pozicionavimą bei šūkį „Iki – arčiau tavęs“....

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS