6.9 C
Jurbarkas
2024 / 09 / 29

Receptai su varške tiesiog užvaldė socialinius tinklus: 3 naujos idėjos, ką valgyti per karščius – bus greita, pigu ir skanu

Ar jau skaitėte?

Šią savaitę svilinant karščiui, nesinori sukti galvos dėl maisto ruošimo – skaniausi bus tokie patiekalai, kurie neatims daug laiko ir neapsunkins nei kūno, nei piniginės. Ieškant naujų tokių idėjų, visai nebūtina dairytis įmantrių produktų. Pavyzdžiui, būtent varškę pastaruoju metu atranda vakariečiai ir socialinius tinklus tiesiog užvertė receptais su ja. Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad varškė populiarumo nepraranda ir Lietuvoje – akivaizdu, kad lietuviai mėgsta ir tradicinius receptus, ir atranda naujų jos valgymo būdų. 

- Reklama -

Varškę perka ir kilogramais

Varškė – nuo seno lietuviškoje virtuvėje populiarus ingredientas, todėl Lietuvos pirkėjai išties turi prabangą rinktis iš įvairių jos produktų ir rūšių. Jeigu užsienyje net ne visur pavyksta rasti paprasčiausios varškės, tai mūsų parduotuvėse gausu ir varškės sūrių, sūrelių, užtepėlių bei desertų. Tačiau, pasak G. Kitovės, tradicinė varškė niekada nesitraukia iš populiariausių pieno produktų topų.

Sumuštinis.

„Tai vienas iš produktų, kuris mūsų parduotuvėse visas absoliučiai yra lietuviškos kilmės. Pastebime, kad pirkėjai apskritai visame pieno produktų skyriuje paiso gaminio kilmės – pirmenybę teikia lietuviškiems. Ne mažiau svarbu ir jos kaina, todėl daug pirkėjų atradę privačios etiketės varškę, kuri tokia pat kokybiška, bet siūloma itin patrauklia kaina. Be to, matome kad žmonės nevengia pirkti didesnių pakuočių, per akcijas įsigyti daugiau varškės – juk iš jos galima paruošti tiek pusryčius, tiek pietus ar užkandžius ar paprasčiausiai ją užsišaldyti“,– apie pirkėjų įpročius pasakoja G. Kitovė.

Kone kiekvienas gamintojas siūlo ir mažiausiai dviejų rūšių varškę – liesą bei pusriebę. Kurią rinktis? Diskusijų, kuri vertingesnė, netrūksta. Vieni skaičiuoja kalorijas, kiti – naudingąsias medžiagas. 

„Kokio riebumo varškę rinktis – kiekvieno pirkėjo asmeninis apsisprendimas, ir nėra geresnės ar blogesnės. Tiesa, kad liesa varškė turės mažiau riebalų ir kalorijų, daugiau baltymų. Tačiau riebesnė pasižymės didesniu vitaminų kiekiu, sodresniu skoniu. Jeigu pažiūrėtume, kaip „balsuoja“ pirkėjai, tai dažniausias jų pasirinkimas – 9 proc. riebumo varškė“, – sako G. Kitovė.

Ką dar naujo iš varškės? 

Dažnam pritrūktų rankų pirštų išvardyti, kokius patiekalus su varške jis žino. Lietuviškoje receptų skrynioje jų begalės – nuo blynų iki pyragų, nuo įdarų cepelinams iki į vaikystę nukeliančių apkepų, kukuliukų bei varškėčių.

- Reklama -

„Varškės populiarumo priežastis yra ne tik jos kaina, bet ir universalumas. Dažnam receptui nereikia nei daug laiko, nei ypatingų kulinarinių sugebėjimų. Ji gali virsti sveikais greitais pusryčiais – pakaks ją pagardinti šviežiomis uogomis ir šaukšteliu medaus. Pikantiškai užtepėlei, į kurią bus skanu dažyti šviežias daržoves, reikės tik grietinės arba jogurto ir prieskonių, česnako, žolelių. Ją galima gardinti ir tokiais priedais kaip smulkinti riešutai, smulkiai pjaustyti ridikėliai, net rauginti agurkai“, – idėjomis dalijasi „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

Jeigu lietuviai varškę mėgsta nuo seno, tai Vakarų Europoje, JAV ir net Australijoje ji tik pastaraisiais metais šovė į dar neregėtas populiarumo aukštumas. Vakariečiai atranda, kad ji yra ne tik sveikas ir organizmui naudingas produktas, bet iš jo galima pasiruošti pačių įvairiausių skanumynų. Štai 3 socialiniuose tinkluose išpopuliarėjusios idėjos, kuriomis dalijasi G. Urbonavičiūtė.

Karštai dienai – varškės ledai, kuriems reikės tik 2 ingredientų

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 15 min. (+ apie 2-3 valandas šaldyti)

Reikės: 500 g varškės, 60 ml medaus arba 120 ml klevų sirupo. Pasirinktinai: banano gabaliukų, riešutų kremo, šviežių uogų, vanilės ekstrakto, riešutų, šokolado gabaliukų ar trupintų sausainių.

Gaminame:

  1. Gerai sumaišykite ir sutrinkite varškę su medumi. Tą padaryti ranka gali būti sunku, todėl verčiau naudoti maisto trintuvą: bus ir gerokai lengviau, ir konsistencija geresnė. Ledų masė tuomet bus lyg aksominė. 
  2. Jeigu naudojate papildomus priedus, juos įmaišykite. Gerai viską sutrynus, tereikia masę supilti į atskiras ledų formeles arba vieną didesnį indą ir užšaldyti. Šaldiklyje palikite mažiausiai valandai, o kad jie išties būtų kaip ledai – bent kelioms.

Varškės „flatbread“ duonelė: sukite iš jos kebabus, ruoškite sumuštinius 

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 25 min. (5 min ruošti ir 20 min kepti)

Reikės: 500 g varškės, 4 kiaušinių, druskos, pipirų, džiovintų raudonėlių, česnako miltelių (nebūtina).

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir patepkite aliejumi.
  2. Varškę ir kiaušinius sudėkite į dubenį, pagardinkite druska, pipirais, raudonėliais ir česnakų milteliais, jei naudojate. Gerai viską išmaišykite.
  3. Supilkite mišinį ant skardos ir plonai paskirstykite po ją šaukšto nugarėle arba mentele. Kepkite 20 minučių arba kol lengvai paruduos. Palikite 5 minutėms, kad atvėstų, ir įdarykite norimais priedais: salotomis, daržovėmis, mėsa ir pan.

Šokoladinis varškės braunis, kuriuo mėgausitės be sąžinės graužaties

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 30 min. (5 min. ruošti ir 25 min. kepti)

Reikės: 180 g varškės, 1 didelio kiaušinio, 45 g kakavos miltelių, 80 gramų rudojo cukraus, ½ šaukštelio kepimo miltelių, šiek tiek druskos, ½ šaukštelio tirpios kavos (nebūtina), šokolado gabalėlių (nebūtina).

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C ir išklokite braunių skardą kepimo popieriumi.
  2. Į maišytuvą sudėkite visus ingredientus, išskyrus šokolado gabalėlius, ir maišykite, kol visi ingredientai susijungs į vientisą tešlą.
  3. Sudėkite tešlą į paruoštą skardą, o viršų pabarstykite šokolado gabalėliais. Kepkite orkaitėje apie 25 minutes. Prieš pjaustydami leiskite visiškai atvėsti kambario temperatūroje.

Gintarė Kitovė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Technologijų pamokos senjorams, dovana prieš Velykas

Artėjant Velykoms mobiliojo ryšio operatorius „Tele2“ pristato naują edukacinį projektą senjorams, kurio metu mokys naudotis išmaniosiomis technologijomis bei bendrauti su šeimos nariais nuotoliniu būdu. „Suprantame,...

Kulinarijos technologė patarė, koks paprasčiausias žuvies kepimo būdas, jei esate pradedantysis virtuvėje

Lietuviai gerokai atsilieka nuo Europos Sąjungos vidurkio pagal tai, kiek jie suvalgo žuvies. Visgi, pastaraisiais metais jie noriau leidžiasi į eksperimentus ir išbando įvairesnių...

Sausio 5-oji, antradienis

Sausio 5-oji, antradienis, 2 savaitė. Saulė teka 8.40 val., leidžiasi 16.09 val. Dienos ilgumas 7.29 val. Mėnulis (pilnatis). Vardadieniai: Simonas, Vytautas, Vytautė, Telesforas, Gaudentas, Simas. Orai šiandien: Šiandien eismo sąlygas...

Nuolatinis karantino palydovas – akių sausumas

Karantino metu daugelis iš mūsų buvo priversti dirbti ir mokytis iš namų, gyvą bendravimą išmainyti į pokalbius vaizdo skambučiais. Kauno „Kardiolitos klinikų“ Akių ligų...

Jurbarke neeilinė vagystė: pavogtas greičio mažinimo kalnelis

Jurbarke pavogtas greičio mažinimo kalnelis, praneša policija. Teisėsaugos duomenimis, Marijampolės apskr. VPK Jurbarko r. PK gautas pranešimas, kad trečiadienį Jurbarke, Nemuno g., pavogtas greičio mažinimo kalnelis. Patirta 388 eurų turtinė žala. Pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR...

Sugrįžta pažintinės kelionės: nuo žydinčių Lietuvos dvarų iki kruizo Nilu ar žygio dviračiais po...

Karantino laikotarpiu, kai daugelis šalių taikė griežtus saugumo ribojimus, o situacija buvo itin nepastovi, keliautojai ieškojo alternatyvų, kur išvykti ir ką pamatyti net tokiomis sąlygomis. Būtent tuo metu lietuviai atrado trumpas keliones po Lietuvą...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS