20.4 C
Jurbarkas
2024 / 04 / 30

Dabar „Rimi“ įsigysite džiovintų vaisių ir riešutų pigiau: juose atrasite maistinių medžiagų lobyną

Ar jau skaitėte?

Džiovinti riešutai ir vaisiai yra patogūs užkandžiai, kuriuos paprasta įsimesti į kuprinę ar rankinę keliaujant, o sušilus orams – ir stovyklaujant. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad šie produktai suteikia daug energijos organizmui, tad jie idealiai tinka saikingam vartojimui norint pasistiprinti fizinės veiklos metu. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad džiovinimo procesas prailgina vaisių ir riešutų galiojimo laiką, o tinkamai laikomi, jie gali būti vartojami nuo kelių mėnesių iki metų. Tad šią savaitę (balandžio 16–22 d.) jų verta įsigyti pigiau ir daugiau: perkant su „Mano Rimi“ lojalumo kortele, pakuotiems džiovintiems vaisiams ir riešutams „Arimex“ taikoma 40 proc. nuolaida.

- Reklama -

Padeda sumažinti lėtinių ligų riziką

Nors riešutai dėl savo maistingumo ir kompaktiškumo paprastai vadinami studentų maistu, juos vertėtų į savo mitybą įtraukti ir įvairesnių amžiaus grupių žmonėms. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, juose gausu vienų svarbiausių maistinių medžiagų, kurios reikalingos įvairioms organizmo funkcijoms palaikyti.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad džiovinimo procesas prailgina vaisių ir riešutų galiojimo laiką.

„Paprastai riešutuose gausu sveikatai palankių nesočiųjų riebalų, įskaitant omega-3 ir omega-6 riebalų rūgštis. Šios medžiagos naudingos širdies sveikatai ir gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį organizme. Be to, riešutuose gausu svarbiausių vitaminų ir mineralų, įskaitant vitaminą E, magnį, kalį ir cinką, kurie labai svarbūs įvairioms organizmo funkcijoms: imuninei sistemai, kaulų sveikatai ir energijos apykaitai. Taip pat didžiojoje dalyje riešutų yra antioksidantų, pavyzdžiui, flavonoidų ir polifenolių, kurie padeda apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos ir gali sumažinti kai kurių lėtinių ligų riziką“, – riešutų naudas vardija gydytoja dietologė.

Sveikatai palankus energijos šaltinis

Džiovinimas išryškina vaisių skonį ir kartu pakeičia jų tekstūrą: kai kurios jų rūšys tampa tąsesnės tekstūros ir saldesnio skonio, pavyzdžiui, razinos, o kiti – traškesni, pavyzdžiui, džiovinti obuoliai. Dr. E. Gavelienė pažymi, kad kai kurie džiovinti vaisiai taip pat gali būti saikingai pasitelkiami maisto gamyboje kaip natūralūs saldikliai: tam tinka datulės, razinos bei figos.

„Nors džiovintuose vaisiuose yra natūralių cukrų, pavyzdžiui, fruktozės ir gliukozės, kurie yra greitas energijos šaltinis, vis dėlto, šiuose maisto produktuose taip pat randama skaidulų, kurios padeda sulėtinti cukraus įsisavinimą į kraują ir neleidžia greitai pakilti jo kiekiui. Bendrai džiovintuose vaisiuose, kaip ir riešutuose, yra daug maistinių skaidulų, kurios palengvina virškinimą bei skatina sotumo jausmą. 

Be to, paprastai juose gausu vitaminų ir mineralų, įskaitant vitaminą A, C, kalį ir geležį. Šios medžiagos padeda palaikyti bendrą sveikatą ir gerą savijautą, prisideda prie imuninės sistemos veiklos, regėjimo ir energijos gamybos“, – apie džiovintų vaisių savybes pasakoja gydytoja dietologė ir priduria, kad juose taip pat yra antioksidantų, kurie padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos ir mažina lėtinių ligų riziką: pavyzdžiui, džiovintuose abrikosuose gausu beta karotino, o razinose – resveratrolio.

- Reklama -

Ji taip pat atkreipia dėmesį, kad nors džiovinti vaisiai ir riešutai yra sveikatai palankūs produktai, dėl jų kaloringumo būtina kontroliuoti porcijas: paprastai užtenka nedidelės saujos riešutų ar džiovintų vaisių porcijos, o jų vartojimą svarbu subalansuoti su kitais maistinių medžiagų turinčiais maisto produktais, kurie yra sveikatai palankios ir įvairios mitybos dalis.

Panaudojimas kepiniams, pikantiškiems bei saldiems patiekalams

Džiovinti vaisiai ir riešutai yra itin universalūs ingredientai, galintys įvairiems patiekalams suteikti papildomo skonio, tekstūros ir maistinės vertės. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad vienas iš būdų, kaip juos įtraukti į maisto ruošimo procesą, yra pridėti jų į kepinius.

„Džiovinti vaisiai ir riešutai puikiai pasitarnaus įvairių naminių bandelių, sausainių ar duonos gamyboje. Pavyzdžiui, susmulkinti džiovinti abrikosai, razinos ar spanguolės gali suteikti kepiniams natūralaus saldumo ir drėgmės, o riešutai, migdolai, graikiniai, karijų – malonaus traškumo ir turtingesnio skonio“, – pasakoja O. Suchočeva.

Ji taip pat sako, kad dar vienas būdas naudoti džiovintus vaisius ir riešutus gaminant maistą – tai įtraukti juos į pikantiškus patiekalus, pavyzdžiui, salotas ar grūdų dubenėlius. „Skrudinti riešutai salotoms gali suteikti gilesnio ir sodresnio skonio, o džiovinti vaisiai, pavyzdžiui, vyšnios ar figos, gali būti saldžių ir rūgštesnių skonių kontrastas pikantiškiems ingredientams. Rekomenduočiau į kvinojos ar kuskuso salotas įdėti skrudintų riešutų ir džiovintų vaisių, tai tikrai pakels bendrą patiekalo skonį į kitą lygį.“

Ekspertės nuomone, šie produktai neatsiejami ir nuo gardžių, sočių pusryčių – džiovintus vaisius ir riešutus galima naudoti gaminant granolas ir energetinius batonėlius, kurie praverčia, jei ryte nėra laiko gaminti pirmo dienos valgio.

„Įvairius džiovintus vaisius, pavyzdžiui, datules, abrikosus ir mangus, derinkite su riešutais, sėklomis ir trupučiu medaus ar klevų sirupo – toks mišinys visuomet galės būti po ranka ir pravers ankstyvais rytais, kai nėra daug energijos gaminti pusryčių, bet norisi pradėti dieną maistingu ir sočiu patiekalu. Šį mišinį galite derinti su mėgstamu jogurtu, varške ar koše. 

Taip pat šiuos produktus galima naudoti naminiams granolos ar energetiniams batonėliams gaminti: sumaišykite juos su avižomis, sėklomis, riešutų sviestu ir kepkite, kol viskas paruduos – taip išgausite maistingą granolą, be to, prieš tai tokį mišinį galite suformuoti į norimą batonėlio formą ir tokiu būdu pasigaminsite reikiama energija aprūpinančių naminių batonėlių“, – pataria O. Suchočeva ir primena, kad šią savaitę (balandžio 16–22 d.) pakuotų džiovintų vaisių ir riešutų „Arimex“ verta įsigyti pigiau: perkant su „Mano Rimi“ lojalumo kortele, jiems taikoma 40 proc. nuolaida.

Prekybos tinklo ekspertė priduria, jog įsigyjant džiovintų vaisių, riešutų ir kitų ingredientų sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas.

Pasistiprinkite grūdėtos varškės salotomis su riešutais – jas pasigaminsite greitai ir pigiai, o organizmas neabejotinai atsidėkos.

RECEPTAS

Grūdėtos varškės salotos su riešutais

Salotoms reikės:

  • 180 g agurkų, supjaustytų;
  • 180 g vyšninių pomidorų, perpjautų per pusę;
  • 30 g raudonųjų svogūnų, susmulkintų;
  • 240 g neriebaus varškės sūrio;
  • 30 g graikinių riešutų, susmulkintų;
  • 10 ml baltojo vyno acto;
  • Šlakelio alyvuogių aliejaus;
  • Šiek tiek šviežių prieskoninės žolelių (krapų arba petražolių);
  • Šiek tiek pipirų;
  • Šiek tiek druskos.

Gaminimo eiga:

  1. Sudėkite pomidorus, agurkus, riešutus ir svogūnus į vidutinio dydžio dubenį. Pabarstykite trupučiu druskos, įtrinkite pipirais ir sumaišykite.
  2. Į negilų dubenį sudėkite varškę , įpilkite acto ir išmaišykite. Ant viršaus suberkite daržoves.
  3. Viską išmaišykite, pabarstykite šviežiomis žolelėmis, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite pipirais ir druska.

Skanaus!

TOP naujienos

Pasekmės, kurios gresia šventiniu laikotarpiu pamiršus save

Artėjant didžiausioms metų šventėms, dažnas pamiršta planuoti ir paskutinę minutę ieškodamas dovanų artimiesiems bei nuolat skubėdamas patiria stresą. Dėl to pamiršta, kaip svarbu pasirūpinti...

Raudonos nosies diena: šypsenos, gerumas ir bendruomeniškumo galia

Kovo 18-oji pažymima kaip Raudonos nosies diena, kasmet primenanti mums, kad gerumas ir šypsenos gali keisti pasaulį. Ši diena – ne tik proga juokauti...

Populiariausi finansinio sukčiavimo būdai

Nuo 2021 m. visame pasaulyje, taip pat Lietuvoje stebimas bandymų finansiškai sukčiauti suintensyvėjimas. „Citadele“ banko iniciatyva bendrovės „Norstat“ atlikto Baltijos šalių gyventojų tyrimo duomenys...

Geriausiems Lietuvos studentams – galimybė pasisemti žinių iš pasaulinio technologijų lyderio

Pasaulinė mobiliųjų technologijų kompanija „Huawei“ kviečia Lietuvos studentus dalyvauti inovatyvioje tarptautinėje mokymosi programoje „Seeds for the Future“. Lapkričio 2–6 dienomis internetu vyksiančios programos organizatoriai...

Vasaros karščiai ir perdirbtos medžiagos taroje – kas tarp jų bendra?

Vasara pats gėrimų pirkimo ir vartojimo pikas – per 3 karštuosius mėnesius įsigyjama maždaug trečdalis metinio kiekio. Vien šiais metais Lietuvoje bus nupirkta maždaug 630 mln. vienkartinių pakuočių kartu gėrimais. Gėrimus išgersime, o kur...

Kalėdoms iš anksto pigiau pasiruoškite su „Rimi“ – nuolaidos konservuotoms daržovėms net iki 40...

Tie, kurie nori šventėms pasiruošti be streso, jau rūpinasi ilgo galiojimo produktais – juk nė vienas stalas neapsieina be konservuotų žirnelių, pupelių ar kukurūzų, o baltosios mišrainės neįsivaizduojame be majonezo. Dažniausiai ankštinių daržovių valgome...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS