12.4 C
Jurbarkas
2024 / 10 / 11

Lietuviškų smidrų sezono įkarštis: kviečia kepti ant grilio, gardinti salotas ar valgyti žalius (receptas)

Ar jau skaitėte?

Maistingieji smidrai šiuo metu yra pačiame sezono įkarštyje. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė smidrus vadina viena superdaržovių ir pasakoja, kokią naudą sveikatai turi šis augalas. Tuo tarpu „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kaip namuose smidrus ilgiau išlaikyti šviežius ir sako, kad jais pagardinti galima tiek gaivias salotas, tiek pasilepinti keptais ant grilio arba valgyti žalius. Ieškantiems naujų skonių prekybos tinklo kulinarai rekomenduoja išbandyti ant ugnies keptą lašišą su baltųjų smidrų salotomis ir ikrų padažu.

- Reklama -

Superdaržove tituluojami smidrai

Vasaros sezono daugelis neįsivaizduoja be grilyje keptų patiekalų, o garnyrui mėgsta ant ugnies pasikepti skirtingų daržovių: cukinijų, paprikų, kukurūzų burbuolių ar smidrų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė skatina nepamiršti daržovių įtraukti į mitybos racioną būtent tada, kai prasideda jų sezonas. Kaip tik dabar Lietuvoje yra smidrų metas. Anot gydytojos dietologės, šis augalas patenka į pasaulio sveikatai palankiausių daržovių sąrašą ir pasižymi išskirtinėmis savybėmis.

Smidrai. Iliustracinė nuotrauka.

„Smidruose gausu folio rūgšties, reikalingos baltymų sintezei ir rekomenduojamos nėščiosioms bei maitinančioms mamoms. Tai pat juose yra vitaminų A, C, K ir E bei B grupės vitaminų, įvairių mineralinių medžiagų: geležies, magnio, kalio, kalcio, seleno, cinko, mangano. Ši daržovė įvardijama ir kaip puikus skaidulų šaltinis. Smidruose yra ir tokių medžiagų, kurios juos daro išskirtiniais, pavyzdžiui, saponinų, kurie pasižymi cholesterolį mažinančiu efektu. Tai – mažai kaloringa ir daugybę sveikatai naudingų maistinių medžiagų turinti daržovė, todėl sezono metu ja vertėtų papildyti valgiaraštį“, – teigia E. Gavelienė.

Be to, smidrai priskiriami daržovėms, turinčioms ženklų antioksidacinį poveikį, o tai svarbu širdies kraujagyslių sistemai bei ligoms, susijusioms su lėtiniu uždegimu, pavyzdžiui, cukriniu diabetu ar nutukimu. „Reguliarus smidrų vartojimas padeda kontroliuoti ir cukraus kiekį kraujyje. Tai dar viena priežastis įtraukti šią daržovę į sergančiųjų diabetu ar norinčių šios ligos išvengti racioną“, – pabrėžia sveikatai palankios mitybos žinovė.

Šviežias Lietuvos augintojų derlius

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė.

Smidrai žinomi jau tūkstantmečius, o patiekalų su jais galima rasti ir senose lietuviškose kulinarijos knygose, tačiau labiausiai jie išpopuliarėjo per paskutinį dešimtmetį. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad Lietuvoje yra nemažai smidrų ūkių, todėl įsibėgėjus šio augalo sezonui prekybos centruose galima įsigyti vietoje užaugintų, šviežių smidrų derliaus.

„Smidrų savo asortimente turime ištisus metus. Ne sezono metu juos importuojame iš Ispanijos ir Italijos augintojų, o nuo gegužės sulaukiame ir smidrų iš lietuvių ūkių. Šiais metais lietuviškų smidrų sezoną, dėl gerų orų, pradėjome net pora savaičių anksčiau nei pernai. Prekybos centruose galima įsigyti įvairių smidrų rūšių, tačiau pirkėjai labiausiai mėgsta žaliuosius ir idėjų, ką iš jų pasigaminti nestokoja. Prieskoniais, česnaku ir citrinų sultimis pagardintus smidrus daugelis kepa ant grilio ir skanauja, kaip garnyrą arba deda į šviežias salotas. Taip pat galima valgyti ir termiškai neapdorotus smidrus. Šalia juostelėmis pjaustytų morkų, agurkų ar salierų jie puikiai tiks užkandžiauti su humusu“, – rekomenduoja O. Suchočeva.

- Reklama -

Anot ekspertės, gaminant smidrų svarbiausia per daug neperkepti ir nepervirti: „Smidrai turi būti minkšti, tačiau tuo pačiu neprarasti ir traškumo, būtent tada jie bus skaniausi ir turės malonią tekstūrą. Gaminant vertėtų atskirti sumedėjusią smidrų stiebelių dalį nuo valgomos ir ją pašalinti. Kietąją smidrų stiebų dalį vėliau galima panaudoti, verdant daržovių sultinį.“

Kaip ilgiau išlaikyti šviežius?

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva.

Verta žinoti, kad smidrai skonį geriausiai išlaikys ne tik tinkamai ruošiami, bet ir laikomi. Namuose specialistė juos pataria įdėti į specialų daržovių stalčių šaldytuve, kad nevystų ir nepadėtų medėti. „Smidrams svarbi drėgmė, todėl jų stiebelius geriausia apvynioti drėgnu popieriniu rankšluosčiu, sudėti į sandarų maišelį ir laikyti vėsiai šaldytuve. Kitas būdas – pamerkti juos į stiklainį su 2–3 cm vandens bei viršūnes uždengti maišeliu“, – patarimais dalijasi O. Suchočeva.

Ieškantiems smidrų ar kitų šviežių daržovių bei grilio naujienų „Rimi“ komercijos operacijų vadovė primena: „Savo asortimente turime įvairių grilio produktų pasirinkimą: ant ugnies kepti tinkamų daržovių, sūrio, jau paruoštų mėsos, vištienos ir žuvies gaminių bei šalia derančių šviežių salotų. Taip pat – veganiškų daržovių ir sojos maltinukų, dešrelių. Jaučiame, kad sezono metu pirkėjai vis labiau domisi grilinimui skirtais produktais, todėl asortimente stengiamės pasiūlyti kuo daugiau naujovių. Be to, visoje Lietuvoje sumažinome daugiau nei 300 pirkėjų mėgstamų produktų įprastas kainas iki bene žemiausių rinkoje, todėl savo mėgstamų ingredientų dabar galima įsigyti už ypač patrauklią kainą.“

Vasaros vakarus „Rimi“ kulinarai kviečia praleisti jaukiai namų terasoje ar gamtoje su skirtingų patiekalų idėjomis. Šį kartą jie rekomenduoja ant grilio išsikepti sultingą lašišą ir smidrus, o šalia jų patiekti mėgstamų žalumynų, šviežių bulvių bei gaivaus ikrų padažo.

RECEPTAS

Ant grotelių kepta lašiša su baltųjų smidrų salotomis ir ikrų padažu


Ant grotelių kepta lašiša su baltųjų smidrų salotomis ir ikrų padažu.

Lašišai ir salotoms reikės:

  • 600 g lašišų filė;
  • 8 vnt. baltųjų smidrų (tinka ir žalieji);
  • 1 vnt. agurko;
  • 300 g ropinio kopūsto;
  • 1 ryšulėlio krapų;
  • 1 vnt. citrinos;
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • Keleto bulvių;
  • Žalumynų pagal skonį;
  • Druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.

Ikrų padažui reikės:

  • 200 ml riebios grietinės;
  • 80 g ikrų;
  • 1 vnt. citrinos žievelės.

Gaminimo eiga:

Kruopščiai nulupkite smidrus ir nupjaukite apatinę jų dalį.

Pasigaminkite salotas. Nuskuskite agurką ir ropinį kopūstą, plonai juos supjaustykite sūrio peiliu ar bulvių skustuku.

Susmulkinkite krapus.

Nutarkuokite viršutinį citrinos žievelės sluoksnį ir išspauskite sultis (žievelė naudojama ikrų padažui).

Sumaišykite citrinų sultis, alyvuogių aliejų ir krapus.

Suberkite ropinį kopūstą ir agurką, pagardinkite druska ir pipirais.

Pasigaminkite ikrų padažą. Sumaišykite riebią grietinę, ikrus ir citrinos žievelę. Pagardinkite druska ir pipirais.

Kepkite lašišą ir smidrus ant tiesioginės kaitros.

Patiekite lašišą su smidrais, salotomis, ikrų padažu ir bulvėmis.

Papuošimui užbarstykite žalumynų.

Skanaus!

TOP naujienos

Horoskopai liepos 4 dienai

AVINASDiena gali būti ne tokia rami, kokios tikėjotės. Galite sulaukti daug netikėtų svečių. Namai pasidarys panašūs į triukšmingą viešbutį. Audioknyga: KĄ JIE MUMS PADARĖ. Lietuvos...

Respublikinėje Šiaulių ligoninėje gydoma pirmoji pacientė šalyje, užsikrėtusi koronavirusu

Respublikinėje Šiaulių ligoninėje surengta išskirtinė spaudos konferencija dėl pirmojo koronaviruso (COVID-19) atvejo, kuris nustatytas Šiauliuose gyvenančiai ir Respublikinėje Šiaulių ligoninėje šiuo metu gydomai 39...

Horoskopai lapkričio 9 dienai

AVINAS. Pasistenkite kruopščiai tvarkyti dokumentus, ypač turinčius teisinės atsakomybės galią. Pravartu diplomatiškai elgtis, tačiau aklai niekuo nepasitikėkite. Lengva užkibti ant dezinformacijos jauko. JAUTIS. Šiandien pabaikite...

Namų darbai tėvams: kaip moksleivius apsaugoti nuo piktavalių žmonių ir eismo pavojų

Kiekvienais metais, vaikams sugrįžus į ugdymo įstaigas, tėvams kyla daug klausimų dėl atžalų saugumo – ne tik kaip išmokyti juos tinkamai pereiti gatvę, saugiai...

„Rimi“ dabar – palankiausias metas įsigyti uogų pigiau: štai, kaip teisingai jas užšaldyti

Baigiantis pirmajam vasaros mėnesiui, tiek daržuose ir miškuose, tiek prekybos centruose įsibėgėja šviežių uogų sezonas. Dalį šių gėrybių bei jose esančių vitaminų norisi išsaugoti ir žiemai. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad kone...

Žuvienė – greitai ir paprastai: išbandykite 3 skirtingų šalių įkvėptus receptus su lašiša

Žuvis puikiai tinka ne tik kepti orkaitėje ar ant grilio, bet ir nepaprasto skonio žuvienėms virti. Be to, žuvienę namuose pasigaminti yra paprasčiau nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Svarbiausia – turėti kokybiškos žuvies...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS