10.2 C
Jurbarkas
2024 / 05 / 12

Šventinio stalo garnyras kitaip: pomidorų drebučiai ne tik papuoš stalą, bet ir puikiai tiks prie mėsos

Ar jau skaitėte?

Dinamiškame gastronomijos pasaulyje, kuriame tendencijos atsiranda ir išnyksta akimirksniu, egzistuoja nesenstanti, laiko patikrinta šaltienos bei drebučių gamyba. Tai kulinarijos tradicija, be kurios neįsivaizduojamos nei vienos lietuviškos žiemos šventės, o jos šaknys siekia net viduramžių Europą. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog dėl savo jungiamojo audinio pagrindiniai šaltienos ingredientai virdami suteikia jai išskirtinę želatinos tekstūrą. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, jog net ir itin skubantys gali patiekti gardžios šaltienos ant šventinio stalo: tereikia žvalgytis „Mano dienai“ ir „Vikio“ produkcijos. Be to, į tradicinį mėsos šaltienos patiekalą galite šiais metais pažvelgti kitaip pasigaminę pomidorų drebučių, kurie puikiai tiks kaip unikalus garnyras prie mėsos.

- Reklama -

Baltymais turtingas mėsos patiekalas

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, jog šaltiena – neabejotinai seniai pamėgtas lietuvių šventinio stalo patiekalas. Vis dėlto, tai, kiek šis patiekalas bus sveikatai palankus, priklauso ir nuo gamybos būdo.

Pomidorų drebučiai.

„Dažniausiai šaltienos pagrindinis ingredientas yra tos mėsos dalys, kurios turtingos jungiamuoju audiniu, t. y. uodegos, kanopos, kojos, kiaulienos šnipas ir ausys. O ilgai verdant tokį audinį, jis skyla ir susidaro medžiaga, duodanti želatinos efektą. Šiaip verdant šaltieną yra nuimamas viršutinis riebalų sluoksnis – toks patiekalas tampa turtingas baltymais, kuris gali paįvairinti mitybos racioną. Be to, šaltienoje gausu kolageno, kuris padeda atsinaujinti ląstelėms bei užtikrina odos elastingumą bei stangrumą. Jis dar naudingas sąnariams ir sausgyslėms“, – pažymi dr. E. Gavelienė.

Lėtai virškinamas maistas

Gydytoja dietologė priduria, jog be žmogaus organizmui naudingų medžiagų, šaltiena dažniausiai turtinga sočiaisiais riebalais, kurių perteklius nėra sveikatai palankus.

„Dėl šios priežasties šaltiena turėtų būti valgoma saikingai ir retesnėmis progomis. Be to, šaltiena yra lėtai virškinamas maistas, todėl įvairūs pagardai kaip krienai garstyčios ar kitoks padažas su actu gali padidinti skrandžio sulčių sekreciją ir pagreitinti virškinimo procesą. Žinoma, kiekvieno skonio reikalas, kokį pagardą prie šaltienos pasirinkti“, – teigia dr. E. Gavelienė.

„Patogus“ šventinis patiekalas

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, jog šaltieną paruošiama iš anksto, todėl galima efektyviai išnaudoti savo laiką įtemptu šventinio pasiruošimo laikotarpiu.

- Reklama -

„Norėdami pagaminti išskirtinę šaltieną, iš pradžių išvirkite sultinio iš kaulų, mėsos ir daržovių. Kad sultinys būtų skaidrus, jį perkoškite ir pagardinkite prieskoniais, tada vandenyje ištirpinkite aukštos kokybės želatinos lakštus arba granules ir įmaišykite juos į sultinį. Pasirinktoje formoje dailiai išdėliokite pasirinktus ingredientus, užpilkite juos želatinos sultiniu ir laikykite šaldytuve, kol šaltiena visiškai sustings. Paruoštą patiekalą atsargiai iškrėskite į serviravimo lėkštę ir papuoškite žolelėmis ar valgomomis gėlėmis“, – pasakoja O. Suchočeva.

Skubantiems pravers iš anksto pagaminta šaltiena

O. Suchočeva priduria, jog jei nepasitikite savo kulinariniais įgūdžiais arba turite mažai laiko, naudodami iš anksto paruoštą šaltieną užtikrinsite, jog ant stalo patieksite išties gerai pagamintą patiekalą: tai gali būti ypač naudinga tiems, kurie rengia didelį susibūrimą arba ruošia kelis patiekalus Kalėdų šventei.

„Specialūs įrenginiai pagreitina masinį šaltienos gamybos procesą, todėl jis mums trunka trumpiau nei virimas namuose. Tik dėl to spėjame užtikrinti reikiamą kiekį gaminio šventiniu periodu. Parduotuvėse siūlome rinktis iš mūsų gamybos ekspertų rankų pagamintų šaltienos patiekalų: turime „Rimi“ kulinarų gamybos kiaulienos ir paukštienos šaltienos, kurią rasite po „MANO DIENAI“ prekiniu ženklu, o mėgstantys ūkininkų produkciją gali rinktis iš „Vikio“ vištienos bei „NAMINĖS“ šaltienų asortimento. Bendrai šaltiena gali būti tiek puikus užkandis, tiek pagrindinis patiekalas: ją galite valgyti su įvairiais tradiciniais ar gurmaniškais pagardais“, – rekomenduoja komercijos operacijų vadovė.

Ekspertė taip pat primena, jog dabar galima daugiau sau leisti Kalėdoms, nes „Rimi“ – pigu: įsigyjant šaltienos ir kitų ingredientų šventiniam stalui sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. O kuo daugiau apsipirksite „Rimi“ parduotuvėse, tuo daugiau „Mano Rimi“ pinigų uždirbsite kitą mėnesį –  nuo 1 iki 2,5 proc. „Mano Rimi“ lygiai nustatomi pagal sumą, kuri buvo išleista praėjusį kalendorinį mėnesį.“ 

Kviečiame patiekti šventinio stalo garnyrą kitaip: pomidorų drebučiai ne tik papuoš vaišes ryškiaspalviu akcentu, bet ir nustebins neįprastu skoniu.

Pomidorų drebučiai

Drebučiams reikės:

  • 30 g nearomatizuotos želatinos;
  • 60 ml šalto vandens;
  • 60 ml verdančio vandens;
  • 950 ml pomidorų sulčių;
  • 15 g svogūno prieskonių;
  • 5 g cukraus;
  • 5 g druskos;
  • 5 ml Vorčesterio padažo;
  • 2,5 g salierų sėklų;
  • 2 vnt. lauro lapų;
  • 2 vnt. gvazdikėlių;
  • 30 ml šviežių citrinos sulčių;
  • Šviežios petražolės papuošimui.

Gaminimo eiga:

1. Ištirpinkite želatiną šaltame vandenyje dubenyje; palikite 5 minutes pastovėti. Supilkite verdantį vandenį, kol želatina ištirps.

2. Sumaišykite pomidorų sultis ir kitus 8 ingredientus dideliame puode; užvirinkite ant vidutinės ugnies. Sumažinkite ugnį ir retkarčiais pamaišydami virkite 15 minučių. Perpilkite per vielinį sietelį į dubenį; įmaišykite citrinos sultis ir želatiną.

3. Supilkite masę į 25 cm žiedinę formą, padengtą riebalais, arba į 6 atskiras formas; atšaldykite 6 valandas arba kol sustings.

Skanaus!

TOP naujienos

Sveikatos centras informuoja apie kovo 5 dienos COVID-19 protrūkius

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja apie per praėjusią parą Lietuvoje fiksuotus koronavirusinės infekcijos (COVID-19) protrūkius. Epidemija, apie kurią garsiai nekalbama – serga daugiau nei...

Savivaldybių žvyrkeliams paskirstyti 20 mln. eurų leis išasfaltuoti per 250 kelių ir gatvių

Atsižvelgiant į Lietuvos savivaldybių pateiktus prašymus, susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus įsakymu joms paskirstyta 20 mln. eurų Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšų, numatytų vietinės...

Horoskopai gegužės 14 dienai

AVINASPadrikai dirbami darbai retai būna sėkmingi. Jei nespėjate, dalies verčiau atsisakykite iš viso. Ir neliekite savo apmaudo ant niekuo dėtų šeimos narių! JAUTISGalimas daiktas, kad...

Laikas veikti: Trečdalis darbuotojų dėl sveikatos problemų negalės dirbti iki pensinio amžiaus

Trys iš penkių darbuotojų Europos Sąjungoje teigia patiriantys raumenų ir kaulų sistemos sutrikimus, dažniausi jų - nugaros, rankų, pečių ir kitų viršutinių kūno dalių...

Darbo rinkai – vyresnio amžiaus darbuotojų iššūkis

Lietuvoje sparčiai daugėja vyresnių nei 55 metų darbuotojų dalis. Nors jų darbo paieškos užtrunka, o kvalifikacijos trūkumas lemia ir mažesnes nei vidutines darbo pajamas, darbdaviai prie demografinių iššūkių turės prisitaikyti. • Kas penktas darbuotojas Lietuvoje...

Horoskopai rugpjūčio 18 dienai

AVINASDarykite viską, kad sumažintumėte savo darbo krūvį. Jis akivaizdžiai per didelis. Per daugybę smulkmenų imate nepastebėti esminių dalykų. Pavojingai didėja rimtų klaidų tikimybė. Vakarop pasistenkite bent trumpam radikaliai pakeisti veiklos pobūdį. Tarp kasdienybės ir geismo....

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS