8.8 C
Jurbarkas
2024 / 04 / 26

Vasarą registruojama daugiau per maistą plintančių žarnyno infekcijų

Ar jau skaitėte?

Gatvės maistas. Nuotrauka Toa Heftiba iš Unsplash.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per pirmąjį šių metų ketvirtį užregistruotos 4008 žarnyno infekcinės ligos. Pasak ULAC Epidemiologinės priežiūros skyriaus gydytojos Aušros Bartulienės, per maistą plintančios žarnyno infekcijos registruojamos ištisus metus, tačiau didesnis sergamumas stebimas vasaros–rudens mėnesiais. Grupiniai susirgimai – protrūkiai – dažniausiai registruojami šeimose.

- Reklama -

„Žarnyno infekcines ligas dažniausiai sukelia virusai (rotavirusai, norovirusai) ir bakterijos (salmonelės, kampilobakterijos, jersinijos ir kt). Virusai dažniausiai plinta per užterštą aplinką, bakterijos – per maistą. Bakterijų sukeliančių žmogui žarnyno užkrečiamąsias ligas, gali būti žalioje mėsoje, paukštienoje, subproduktuose, žaliame karvės ar ožkos piene, kiaušiniuose ir ant jų, taip pat ant daržovių ir vaisių. Maistas gali būti užterštas jį perdirbant, netinkamai laikant, nesilaikant maisto ruošimo bei asmens higienos taisyklių, naudojantis netinkamai išplautais įrankiais, indais, pjaustymo lentelėmis”, – aiškina ULAC gydytoja-epidemiologė A.Bartulienė.

Jos teigimu, rizika susirgti žarnyno užkrečiamąja liga atsiranda kai bakterijos, esančios maiste, gali pasidauginti. Šiluma, skysta, baltyminė terpė – tai sąlygos, kurios yra palankios bakterijoms. Jau per 30 min. jų skaičius padvigubėja, o po kelių valandų jų prisigamina tiek daug, kad maistas gali tapti ligos priežastimi.

Tinkamas maisto ruošimas, jo laikymas, asmeninė higiena gali užkirsti kelią daugeliui per maistą plintančių žarnyno infekcinių susirgimų.

Vasaros laikotarpiu Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai pataria:

  • maistą ruoškite tik švariomis rankomis;
  • vaisius, daržoves, kiaušinius, žalią mėsą kruopščiai nuplaukite po tekančiu vandeniu;
  • pagaminę maistą, nuvalykite visus virtuvės paviršius, išplaukite įrankius ir indus;
  • nuolat nukenksminkite kempinėles, šluostes, jas virinant ar pamerkiant į buityje naudojamus dezinfekuojančius tirpalus;
  • maistą gaminkite ir laikykite taip, kad bakterijos, esančios žaliuose produktuose, nepatektų į jau paruoštą maistą, kuris bus vartojamas be papildomo terminio apdorojimo;
  • žalią mėsą, žuvį, daržoves, gatavus produktus pjaustykite ant atskirų lentelių;
  • šaldytuve maistą laikykite taip, kad vartojimui paruoštas maistas nesiliestų su žaliais produktais;
  • gyvūninės kilmės produktus (mėsą, kiaušinius, žuvį ir kt.) gerai išvirkite ar iškepkite (bakterijos žūva jau 70°C temperatūroje);
  • nepalikite paruošto maisto kambario temperatūroje ilgiau nei 2 valandas. Maistą geriausia laikyti šaltai. Karštus patiekalus iki pateikimo laikykite ne žemesnės kaip 60 °C temperatūroje;
  • šaldytuve ilgiau stovėjusį maistą prieš vartojimą pakaitinkite;
  • nevartokite pasenusio, su pasibaigusiu galiojimo terminu, maisto;

atitirpinkite užšaldytą maistą šaldytuve, o ne kambario temperatūroje;

- Reklama -

Zigmantas Nagys
Švietimo ir komunikacijos skyriaus vedėjas

TOP naujienos

Unikali naujiena – duona su kefyru

Duonos kepėjai nuolat siūlo naujovių ir šiandien žmonės nebenustemba, kad duonos skyrių lentynose ne tik tradiciniai gaminiai, bet ir nauji kepiniai, skirti šiuolaikiškiems ir...

Lapkričio pabaigoje pietinis ciklonas užvers mūsų kraštą sniegu

Lapkričio pabaigoje pietinis ciklonas užvers mūsų kraštą sniegu. Lapkričio 29-os dieną krituliai, daugiausia sniegas. Daug kur snigs smarkiai, vietomis labai smarkiai. Kai kur bus šlapio...

Audrų sukeltos žalos vasarą siekia milijonines sumas: kaip apsaugoti savo turtą?

„Lietuvos draudimo“ žalų išmokų duomenys rodo, kad vasaros metu padidėja tikimybė sulaukti didelių audrų ar kitokių gamtos stichijų, kurios padaro didelės žalos žmonių turtui....

Atlyginimų atotrūkis tarp savivaldybių pasiekė naują rekordą

Atlyginimai Lietuvoje toliau kyla sparčiausiai nuo 2004-2008 m. stebėto bumo laikų. Statistikos departamento duomenimis, paskutinį 2020 m. ketvirtį vidutinis darbo užmokestis į rankas buvo...

Socialiniuose tinkluose išpopuliarėjo sveikas ir nebrangus receptas – pasinaudokite ypač skanių ir greitų kiaušinių...

Jau kurį laiką socialiniuose tinkluose neslūgsta milžiniškas susidomėjimas keptų kiaušinių su feta receptu, kuris pateisina įvairiausius lūkesčius: pigu, greita, paprasta ir be galo skanu. Šiam netradiciniam įprastų pusryčių variantui reikės vos kelių produktų, iš...

Mandarinų sezonas jau čia: ko dar nežinojote apie šiuos citrusus?

Kiekvienas metų laikas į maisto racioną atneša tik jam būdingus produktus. Jei vasarą mėgaujamės uogomis, ankstyvą rudenį – obuoliais, tai paspaudus šaltukui imame ieškoti mandarinų. Tiesa, šie oranžinės spalvos citrusai, net jei labai primena...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS