7.2 C
Jurbarkas
2024 / 04 / 28

Velykų stalui – cukinijų brusketos: dabar šių daržovių įsigysite pigiau „Rimi“

Ar jau skaitėte?

Tarp pagrindinių dienos patiekalų neretai valgome ir įvairius užkandžius. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, užkandžiai yra dalis mūsų mitybos raciono: jie gali ne tik numalšinti alkį ar suteikti papildomos energijos, bet ir pagerinti mūsų nuotaiką bei savijautą. Tačiau labai svarbu rinktis sveikatai palankius, kuo maistingesnius užkandžius bei jais nepiktnaudžiauti. Cukinijų brusketos – būtent toks receptas. Jam prireiks vos kelių nebrangių daržovių ir trupučio laiko. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva kviečia šį cukinijų užkandį išbandyti per Velykas ir primena, kad šią savaitę (kovo 19–25 d.) visose tinklo parduotuvėse šviežių cukinijų galima įsigyti net 47 proc. pigiau.

- Reklama -

Užkandžiauti turėtume su saiku

Nemažai daliai žmonių užkandžiai asocijuojasi su greitu, po ranka pakliuvusiu maistu, kuriuo stengiamasi numalšinti alkį, dirbant prie kompiuterio, žiūrint filmą ar kur nors skubant. Tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad užkandžiauti turėtume sąmoningai, vadovaudamiesi tam tikromis taisyklėmis, nes tai toks pats svarbus dienos valgymas, kaip ir pusryčiai, pietūs arba vakarienė.  

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva.

„Dažniausiai užkandis suprantamas kaip „pakramstukas“, atsiradęs po ranka ne laiku ir ne vietoje, kuris nuolat valgomas kažką veikiant, pavyzdžiui, žiūrint serialą. Tai nėra gerai. Viena pagrindinių sveikatai palankios mitybos taisyklių – tuo metu, kai valgoma, reikėtų neužsiimti pašaline veikla. Kalbėdami apie užkandžius, visuomet turėtume juos traktuoti kaip vieną iš dienos valgymų, kuris yra mažesnis nei pusryčiai, pietūs ar vakarienė, tačiau dienoje taip pat turi savo laiką. Dažniausiai užkandžiavimo laiką galima įvardinti kaip priešpiečius, pavakarius arba naktipiečius“, – aiškina gydytoja dietologė.

Tinkamai pasirinkti užkandžiai gali sumažinti alkį prieš pagrindinius valgius ir suteikti būtinos energijos. Tačiau gydytoja dietologė primena, kad nors užkandžiai gali būti naudingi, jų perteklius turės neigiamą įtaką mūsų sveikatai ir gerai savijautai: „Turėtume ieškoti užkandžių, kuriuose yra mažai cukraus, riebalų ar druskos, kad jie ne tik neiškreiptų dienos kalorijų normos, bet ir praturtintų mūsų mitybą naudingomis maistinėmis medžiagomis, pavyzdžiui, skaidulomis ar baltymais. Sveikatai palankūs užkandžiai yra daržovės, švieži ar džiovinti vaisiai, riešutai. Šie produktai padeda jaustis sočiau ir suteikia organizmui reikalingos energijos.“

Cukinija – puiki daržovė užkandžiams

Užkandžiams pasirinkę cukinijas tikrai nepasigailėsime. Sveikatai palankios mitybos konsultantė sako, kad tai – skaidulomis turtinga daržovė, kuri gali sumažinti alkio jausmą ir  pasitarnauti svorio kontrolei.

„Cukinijos aprūpina organizmą kaliu, fosforu, magniu, kalciu, geležimi, taip pat vitaminais C, A, E, B6 ir B2. Be to, cukinijos vertingos dėl karatinoidų: liuteino, zeaksatino, beta karoteno, beta kriptoksantino. Tai itin svarbu norintiems kuo ilgiau išsaugoti gerą regėjimą arba pristabdyti akių ligų – katarkatos, glaukomos progresavimą. Tradiciškai manome, kad karatinoidų gausu tik morkose, tačiau jų yra ir cukinijose: liuteinas ir zeaksatinas saugo akis ir nuo kenksmingų saulės spindulių poveikio. Aktualu pasirūpinti ne tik akimis, bet ir oda: beta karotenas, kaip antioksidantas, saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų, padeda išlaikyti odos elastingumą, stiprina imunitetą. Kripkoksantinas, kurio randama cukinijose, gali būti naudingas siekiant išvengti vėžio“, – cukinijų naudą atskleidžia dr. E. Gavelienė.

- Reklama -

Be to, cukinijos – viena pigiausių ir universaliausių daržovių, iš kurios galima pasiruošti ne tik skirtingų užkandžių, bet ir kitų patiekalų. „Dėl savo skonio šią daržovę paprasta derinti vieną ar su kitais ingredientais, kepti orkaitėje ir ant grilio, troškinti arba naudoti žalią salotoms. Tik svarbu neužmiršti, jog cukinijos savyje turi daug vandens, todėl jas kepant ir norint, kad daržovė išliktų kuo traškesnė, supjaustykite jas griežinėliais, apibarstykite žiupsneliu druskos ir kurį laiką palaikykite, kad dalis vandens pasišalintų iš daržovės, o tik tada kepkite“, – patarimu dalijasi prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva.

Ekspertė priduria, kad kovo 19–25 dienomis visose „Rimi“ parduotuvėse (išskyrus „Rimi Express“) ir e. parduotuvėje www.rimi.lt  šviežių cukinijų įsigyti galima 47 proc. pigiau – perkant su lojalumo kortele 1 vnt. kaina sieks vos 0,69 Eur. O. Suchočeva pabrėžia, jog prieš Velykas norint apsipirkti pigiau, padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas, akcijų sekimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas.

Ieškantiems skanaus, greito, lengvo ir pigaus užkandžio Velykų stalui verta išbandyti šį brusketų receptą. Tik jame, vietoje skrudintos duonelės, naudojami cukinijų griežinėliai. 

RECEPTAS

Cukinijų brusketos

Užkandžiui reikės:

  • 1 vnt. cukinijos;
  • Kelių mažųjų slyvinių pomidorų;
  • 1 vnt. česnako skiltelės;
  • Šiek tiek parmezano sūrio;
  • Kelių šviežių bazilikų lapelių;
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • Šiek tiek balzaminio acto;
  • Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga: 

  1. Susmulkinkite pomidorus, cukiniją supjaustykite griežinėliais (kampu). 
  2. Dubenyje sumaišykite pomidorus, smulkintą česnaką, sūrį, kapotą baziliką, šaukštą aliejaus, šiek tiek balzaminio acto, pagardinkite druska ir pipirais. 
  3. Nusausinkite cukinijas ir išdėliokite jas ant sviestiniu popieriumi padengtos skardos. Cukinijų griežinėlius patepkite alyvuogių aliejumi.
  4. Gerai įkaitintoje orkaitėje paskrudinkite cukinijas, tada atsargiai jas išimkite, apverskite ir dar paskrudinkite.
  5. Ant iškeptų cukinijų griežinėlių uždėkite pasiruošto pomidorų mišinio. Kiekvieną cukinijų griežinėlį galite papildomai papuošti šviežiu baziliku ar trupučiu sūrio.

Skanaus!

TOP naujienos

„Pienės 2023“ apdovanoti efektyviausi pieno gamintojai, jų tarpe ir mūsų rajono ūkininkai

Pažangiausiems pieno ūkių atstovams jau dešimtą kartą įteikti apdovanojimai „Pienės 2023“. Raudondvaryje (Kauno r.) vykusiame renginyje Žemės ūkio ministerija ir naujienų portalas Pienoukis.lt geriausiems...

Skaniausia repeticija prieš Velykas: išbandykite gardžiuosius varškinius žagarėlius, kurie nebus prisigėrę aliejaus

Traškūs iš išorės, drėgni ir purūs viduje – žagarėliai daug kam siejasi su pačiu tikriausiu vaikystės skoniu. Šis skanėstas niekada nenusibos, tačiau tobulus žagarėlius...

Gruodžio 23 dienos horoskopas

AVINASJei norite, kad jūsų sugebėjimus įvertintų ir materialia paskata, turėsite pateikti labai įtikinamus argumentus. Šiandien teks daug skaičiuoti ir galvoti apie pinigus. Turėsite būti...

Maudynės lediniame vandenyje: nauda ar pavojingas stresas organizmui?

Maudynės vandens telkiniuose bet kokiu oru tampa savotiška mada – socialinėje erdvėje dažnai galima išvysti ledo eketėse besimaudančius ir tuo besididžiuojančius žinomus Lietuvos žmones....

„Sodra“ primena: atostogų metu ligos išmokos už nesergančių vaikų priežiūrą nemokamos

Po Velykų Lietuvos mokyklose prasidės moksleivių atostogos. Atostogų metu ugdymas nėra vykdomas, todėl tėvams, kurie karantino metu prižiūri namuose besimokančius pradinukus, ligos išmokos už atostogų laikotarpį nėra mokamos. Anksčiau išduoti nedarbingumo pažymėjimai galios ir per...

Šiandien dar orus lems žemo slėgio sūkurys

Šiandien dar orus lems žemo slėgio sūkurys, o jau nuo ketvirtadienio stiprės anticiklonas. Spalio 26-os dieną daugelyje rajonų trumpi lietūs. Rytą kai kur rūkas. Vėjas vakarų, pietvakarių, 6–11 m/s. Aukščiausia temperatūra 11–15 laipsnių šilumos. Spalio 27...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS